Patukat

Onko sinulla tilanne, että olet liikkeellä esimerkiksi kaupungilla tai olet suoraan treeneistä menossa johonkin eikä sinulla ole mukana mitään eväitä. Haluaisit nopeasti jotain, mutta kuitenkin niin, että se olisis suht terveellistä ja laadukasta ravintoa.

Helppo eväsvinkki on se, että otat vaikka proteiinipatukan mukaan taskuun tai laukkuun. Sen avulla pidät huolen, että lihaksesi saavat heti tarvittavat rakennusaineet ja siitä, että et nukahdan heti eli energiatasosis pysyvät hyvinä.

Vaihtoehtoja on monia, joten vaikein asia voi olla se, että minkä patukan valitset. Lue alhaalta vaihtoehdoista ja löydä itsellesi sopivin!

Dieettipatukat

Nämä patukat on suositeltavaa valita silloin, jos tavoitteesi on pudottaa painoa tai hallita sitä. Dieettipatukat sisältävät vähän hiilihydraatteja, rasvaa ja sokeria, mutta kaikki se on tuotu runsaalla proteiinilla.

Vaihtoehdoista voi löytyä semmoisia mitkä sisältävät runsaasti vitamiineja ja mineraaleja-ne on suosittuja ehdottomasti ateriankorvikkeena.

Taas vaihtoehtoisesti toiset voivat sisältää runsaan määrän ravintokuitia, mikä taas tuo kylläisyydentunteen ja auttaa suoliston toimimisessa paremmin.

Energiapatukat

Energiapatukat ovat loistava vaihtoehto esimerkiksi ennen treeniä nautittavaksi, sen avulla jaksat pitää suorituskyvyn korkealla vaikka treenit venyisikin pidemmiksi. Vaihtoehtoisesti voit myös nauttia energiapatukan treenin jälkeen, koska sen avulla pidät huolen lihasten glykogeenivarastoista ja täytät ne.

Kyseistä patukkaa suositellaan syötäväksi vain silloin kun olet aktiivisesti liikkeessä, eli esim treeneissä, lenkkeillessä tai muuten urheillessa, koska energiapatukat sisältävät useimmiten nopeita hiilihydraatteja ja tämän seurauksena ne nostavat verensokerin.

Useimmat energiapatukat voivat sisältää myös kattavasti aminohappoja, proteiinia tai jos kaipaat tehoa treeneihisi niin kreatiinia tai kofeiinia.

Massanlisäyspatukat

Jos suunnitelmissasi oli saada lisää massaa, niin suosittuja ovat massanlisäsypatukat, jotka ovat gainer-sisällöllä varustettuja ja sisältävät runsaasti kaloreita.

Niistä saa myös suuren määrän energiaa rasvana, lihaksen kasvattamiseen laadukasta proteiinia sekä tietenkin palautumiseen ja glykogeenivarastojen täyttöjen kanssa edistävät nopeat hiilihydraatit.

Massanlisäyspatukat ovat oiva vaihtoehto esimerkiksi treenin aikana tai vaikkapa välipalaksi. Jos sinun ei tule saatua tarpeeksi energiaa päivän ruuista, niin sillon kyseinen patukka sopii myös hyväksi ravinnonlähteeksi.

Proteiinipatukat

Proteiinipatukat sopivat tilanteesta  riippumata kaikille. Se soveltuu loistavasti myös välipalaksi tai tai aterioiden täydentämisessä jos esimerkiksi tuntuu ettet saa tarpeeksi proteiinia tai haluat saada lisää lihasmassaa.

Vaihtoehtoja on monia ja patukoissa voi olla eri proteiininlähteitä esimerkiksi heraproteiini, kanamunaproteiini, maitoproteiini tai soijaproteiini.

Proteiinipatukat sopivat mainiosti ennen treeniä otettavaksi tai vaikkapa treenin jälkeen kun haluat syödä nopeasti jotain pientä ennen kunnon ateriaa. Jos sinulla sattuu iskemään makeanhimo niin patukka on myös hyvä taltuttamaan sen ja on parempi valinta kuin karkit.